Jarosław Kukowski

Jarosław Kukowski urodzony w Tczewie – polski malarz, który w odważny, a czasem wręcz kontrowersyjny sposób porusza problemy natury moralnej i społecznej. Jego prace zdobiły już ściany Pałacu Królikarnia (oddział Muzeum Narodowego w Warszawie), Muzeum Galicji, Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki oraz Domu Aukcyjnego Rempex.

Przez ostatnie lata jego prace można także podziwiać w zagranicznych muzeach i galeriach, m.in. w Nowym Jorku (Art Expo), SOHO Studios w Miami, California Modern Art Gallery w SanFrancisco, BOXeight Studios & Gallery w Los Angeles.

Od 2010 roku artysta pełni funkcję jurora prestiżowego konkursu artystycznego – AE Signature (USA). Jarosław Kukowski to mistrz kreowania niezwykłych przestrzeni, zamieszkiwanych przez wyidealizowane syreny i bulwiaste stwory, ale również postacie symbolizujące realne osoby znane ze świata mediów lub polityki.

Jego obrazy jednych oburzają,  innych zmuszają do myślenia, jednak nikogo nie pozostawiają obojętnym na niezwykłe i często prowokacyjnie przedstawione wizje artysty.

Do najważniejszych cykli obrazów Jarosława Kukowskiego zaliczane są: “Sny”, “Nie-sny”, “Freski”, “Memento”, “Złota seria”. Artysta jest też twórcą animacji, które dokumentują wszystkie etapy powstawania dzieła.

Jarosław Kukowski was born in 1972 in Tczew. Polish contemporary painter, juror of international artistic competitions (e.g. The World’s Greatest Erotic Art of Today). His works were displayed among others in Królikarnia Gallery in the National Museum and in the Rempex Auction House in Warsaw, in the Galitia Museum and the Bunker of Art Gallery in Kraków, Voergaard Castle, Art Expo in New York and numerous other galleries and museums around the world. He is considered one of the most influential contemporary surreal artists.

His early symbolic works are filled with themes of drama and sorrow, deformed human figures, full of pain, and mythical creatures with surreal landscapes in the background. Kukowski called this series ‘NonDreams’.

In the next period, the painter distinctly brightened up his palette. Nudes became the dominant theme of his paintings, but even in them marks of decay and passing time are visible. These works were painted as time-eaten frescos showing entirely different pictures hidden underneath.

In the following phase, Kukowski revisited the style of his first works, but despite the brighter colours his paintings gradually became more ironic and provocative.

His newest painting series, ‘Memento’, is
a group of four-dimensional art installations combining sculpture, painting and monumental clocks. Each clock is unique, hand-made, numbered and signed by the artist. The artistic process is time-absorbing, so he does not create more than a few of the installations every year. This series develops on a painting series ‘Frescos’ which started in the 90s. The clocks were displayed as unique art pieces alongside Kukowski’s paintings in numerous galleries and museums, e.g. in the Zachęta National Gallery of Art in Warsaw. Clocks XXIV, XXV and XXXI can be found in the collection of the Diocesan Museum in Pelplin, where they are presented next to the only example of the Gutenberg Bible in Poland.